Frågor & Svar

Här hittar du en lista över våra vanligaste frågor och svar. Vi reserverar oss för eventuella lagändringar eller felskrivningar. Kom ihåg att alltid kolla med Transportstyrelsen för gällande regler. De flesta av våra länkar nedan leder dig vidare till någon av deras tjänster eller sidor.

Om Westbay Solutions

 • Vilka är Westbay?

  Westbay Solutions AB är ett svenskt och privatägt bolag med säte i Västervik. Verksamheten startades 2004 med målsättningen att förändra en väldigt traditionell bransch. Vår idé är att bygga släpvagnar helt efter kundernas önskemål. Genom åren har vi fått förtroendet att bygga ett mycket stort specialanpassade lösningar och släp. Du kan läsa mer om ett urval av dessa genom att klicka på INSPIRATION här på vår webbsida. Du kan även kolla på våra olika sidor på sociala medier för att ta del av produktnyheter och unika erbjudanden.

 • Har ni en butik?

  Ja, vi har en butik, verkstad och showroom på Lunnargatan 6 i Västervik. Där kan du boka en tid för att prata med en säljare såväl som att köpa reservdelar, tillbehör eller boka service. Vi har öppet: 

  Måndag - Torsdag: 07:00 - 16:00

  Fredagar: 07:00 - 14:45 

  Lördagar och söndagar - Efter överenskommelse

Körkortsregler

 • Hur tungt får jag dra med min bil?

  Klicka på nedan länk och knappa in reg nr på din bil för att kontrollera max släpvagnsvikt. Observera att länken öppnar den externa tjänsten "Fråga på annat fordon" hos Transportstyrelsen. 

 • Vilket körkort krävs för att dra era släp?

  Westbay säljer vanligtvis lite tyngre personbilssläp som kräver B96 eller BE-körkort, men givetvis har vi även lätta släpvagnar. Vill du kolla vad som krävs? Om du har registreringsnummer på både den aktuella släpvagnen och dragbilen kan du använda Transportstyrelsens släpvagnskalkylator för att testa olika fordonskombinationer. Saknar du ett registringsnummer och vill prova kalkylatorn med en 3500 kilos vagn? Använd exempelvis DPG853.

 • Körkortsregler

  Med vanlig B-behörighet får man koppla ett lätt släp.  Släpet räknas som lätt om: 

  - den sammanlagda totalvikten (för bilen och släpet tillsammans) inte är över 3500 kg eller

  - släpets totalvikt inte är över 750 kg. 

  Dvs, om släpet väger mer än 750 kilo får inte bilens och släpets totalvikt vara över 3500 kilo. Du kan då skaffa utökad B-behörighet eller BE-kort. Läs mer på Transportstyrelsen via länken nedan. 

Släpvagnsregler

 • När måste en släpvagn ha vinterdäck?

  Vinterdäck krävs under perioden 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton.

 • När måste en släpvagn ha dubbdäck?

  Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt även släpvagnar (med totalvikt av högst 3,5 ton) som dras av tunga fordon. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

 • Behöver man ha vinterdäck på 10" hjul?

  Ja. Om dragbilen har dubbade däck måste också släpvagnen ha dubbade däck. I annat fall godkända dubbfria vinterdäck när lagen om vinterdäck gäller. Vi erbjuder både dubbade och dubbfria vinterdäck i dimensionerna 10-14″.

Hittar du inte svaret på det du söker?

Ring oss på nedan nummer eller begär att bli kontaktad.